Vad är Gurkstaden?


(Klicka på bilderna för att se dem i större format)


Om du är ny i Västerås kan det kanske vara bra att få en liten genomgång av stadens historia. Som jag skrev tidigare vill du kanske veta varför den lite skämtsamt kallas för Gurkstaden och dessutom Mälarstaden?

Till att börja med vill jag berätta att Västerås är den femte största staden i Sverige, efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Mälarstaden är residensstad för Västmanland vilket betyder att det är där länsstyrelsen för länet har sitt säte. I Västerås finns många historiska byggnader, till exempel Domkyrkan som byggdes under 1200-talet. Dessutom är det en av Sveriges mest fornlämningsrika kommuner där vi har Badelundaåsen med Anundshög som är Sveriges största gravhög!

Staden har även en mängd hus som är byggda efter andra världskriget som tillsammans med bostadsområden från både 1950-, 1960- och 1970-talen bidrar och bildar den moderna kulturmiljö vi idag har i Västerås. En del miljöer är utmärkta som "särkilt intressanta" och bör därför hanteras med försiktighet.

Västerås kallas idag, lite smått skämtsamt, för Gurkstaden för alla gurkodlingarna som fanns efter stadsbranden 1714. Man odlade så kallad "Västeråsgurka" vilket har gett stadens dess smeknamn. Dessutom kan man höra staden kallas för Mälarstaden, och grunden till detta ligger just precis så enkelt i att Mälaren är stadens ansikte utåt. Under sommaren är det en fantastisk skärgårdstad med båtliv, sol och bad, men även under vintern kan en tur på skidor eller med skridskor vara en fantastisk upplevelse ute på den frusna sjön.

För mer information kontakta mig eller någon av de andra tjejerna i projektet.
Alternativt att du kontaktar Västerås Turistbyrå:

Västerås & Co
Kopparbergsvägen 1
72187 Västerås


Öppettider:
Måndag-Fredag 10-18
Lördag 10-15
Tel: 021 - 39 01 00

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0